8 kérdés, amit érdemes feltenned az óvónőnek beíratás előtt

Szóval elmész a nyílt napra az óvodába, bölcsődébe, ott töltesz egy, maximum két órát, szerencsés esetben még az óvónőkkel is megismerkedsz és váltasz velük két szót, és ez alapján kellene eldöntened, hogy kire merd rábízni aprócska gyermeked lelki fejlődését!? Mindenki hallotta már, hogy óvónőt válasszon, ne óvodát. Na de hogyan, ha körülbelül tíz perc udvariaskodás áll rendelkezésre, hogy megismerd?
Itt van 8 kérdés, amit érdemes feltenned, mert a válasz sokat segít abban, hogy meg tudd ítélni, milyen szemléletben nevel, hogyan bánik a gyerekekkel.

Hogyan büntetik a gyerekeket?
Sajnos a büntetés korántsem veszett még ki a gyereknevelésből, de azt már sokan tudják, hogy “nem trendi”. A nyílt napon az óvodák, óvónők megfelelni akarnak, ezért büntetésről valószínű, hogy csak akkor beszélnek, ha olyan szülőt találnak, aki ezt elfogadja. Ha a többi kérdés alapján gyanakszol, vagy rögtön tiszta vizet akarsz önteni a pohárba, akkor kérdezz rá, ebből rögtön kiderül.
Mit csinálnak, ha egy gyerek verekszik, bánt másokat?
Erre a kérdésre akkor is érdemes meghallgatni a választ, ha a te gyereked támad néha, és akkor is, ha nem, hiszen ebben a helyzetben mindkét gyereknek szüksége van a segítségre, és ez minden csoportban előfordul, de ha az óvodapedagógusnak van rá hatékony eszköze, akkor nem válik állandóvá.
Hogyan kezelik a gyerekek közötti konfliktusokat?
Az lenne a legjobb, ha nem tennének igazságot, hanem segítenének nekik, hogy ők maguk tudják megoldani.
Mit jelent az, hogy megbeszélik, mit tudnak ilyenkor mondani, kérdezni?
Jó esély van rá, és valóban jó jel, ha a fenti kérdésekre az a válasz, hogy megbeszélik a gyerekkel. Igenám, de érdemes kicsit mélyebbre ásni, hogy hogy is zajlik ez. Ha a megbeszélés abból áll, hogy az óvónő elmondja hogy ezt nem szabad és fáj, és hogy kérjen bocsánatot, az sajnos nem lesz hatékony. Remélhetőleg sokat kérdeznek, mindkét gyereket meghallgatják és közösen találnak jobb megoldást a helyzetre.
Milyen feladataik vannak a gyerekeknek, mit csinálnak önállóan?
Fejleszti az önbizalmat, a felelősségérzetet és az összetartozás érzését, ha a gyerekeknek vannak feladataik a csoportban, nem pedig csak szabályokat, tiltásokat kell betartaniuk. Az is fontos, hogy hogyan osztják ki a feladatokat. Ha mindig a “jó gyerekek” teríthetik az asztalt, az rengeteg negatív érzést és még több rosszalkodást szül azokban, akik nem kaphatják meg ezt a feladatot. Éppen ellenkezőleg, ha fontos feladatot bízunk egy gyerekre, akkor sokszor már nem is támad kedve rosszalkodni!
Amiatt is fontos ez a kérdés, hogy lásd, mennyire tekintik kompetensnek a gyerekeket.
Ismerik a Pozitív Fegyelmezést? Mit gondolnak róla,
Nem muszáj ismerniük ahhoz, hogy jól bánjanak a gyerekekkel, de a kérdésre adott reakció nagyon árulkodó lehet. Ahol legyintenek erre a “modern humbugra”, ott hagyományos gyereknevelési módszerekre számíthatsz. Ahol érdeklődnek, akkor mesélj róla többet, ajánld a könyvet, így magad is hozzájárulhatsz egy jobb óvodai légkörhöz.
Hogyan zajlik a beszoktatás?
Sokféle módon lehet jól beszoktatni, de fontos, hogy a gyerek, és ne az óvónők (a “csoport”) érdekei legyenek előtérben.
Milyen ünnepek vannak és arra hogyan készülnek? Vannak-e műsorok?
Az óvodai műsorok arról szólnak, hogy az óvónők bebizonyítsák, hogy jól végzik a munkájukat. Az óvódának azonban nem az lenne a fő célja, hogy a gyerekek sok verset tudjanak és jól tudjanak szerepelni. Van gyerek, akinek ez inspiráló, de sokan vannak, akiknek ez hatalmas stressz! Azt, hogy egy gyerek tanul-e verseket, mondókákat, úgyis meg fogod tudni, hiszen a gyerek gyakran fogja énekelgetni őket, de más területeken is fogod látni a változást. Jó, ha ezt az óvónő is tudja, mert akkor tud valóban a gyerekekkel foglalkozni, és a természetes tudásvágyukat kielégítve fejleszteni ahelyett, hogy a folyamatos műsorra készülés stressze elvenné az időt.

Remélem, neked is segítenek ezek a kérdések abban, hogy mire érdemes figyelned és mit érdemes kérdezned az óvodai, bölcsődei nyílt napon, hogy nyugodt szívvel bízhasd rá a kisfiad vagy kislányod az intézményre. Ha szeretnél biztosra menni, akkor olvasd el a korábbi cikkemet is, ami arról szól, hogy mit érdemes megfigyelned a nyílt napon.

Leave a Comment