Miért tanítom a gyerekeimet Konmarizni?

Még egészen pici volt Fülűnyúl, amikor én és a lakásunk átment a KonMari folyamaton, azaz Marie Kondo renrakási, otthonteremtési módszerén (amiről, ha még sohasem hallottál, vagy nem tudsz eleget, itt tudhatsz meg sokkal többet). Nem, nem lett folyamatos élére vasalt rend a lakásban, a szemlélet azonban azóta is hatással van a mindennapi életünkre, és sok … Read moreMiért tanítom a gyerekeimet Konmarizni?

Hogyan tanítsd meg rá, hogy elfoglalja magát egyedül?

Ezekben az összezárt időkben méginkább szükségünk van nekünk szülőknek is arra, hogy a gyerekeink nélkülünk is le tudják foglalni magukat, hogy dolgozni, főzni, vagy akár kikapcsolódni tudjunk (igen, néha még ez is jár. Komolyan!) Vannak gyerekek, akiknek ez maguktól is megy, szívesen elszöszölnek, elmolyolnak egyedül, és vannak, akiknek ez komoly tanulási folyamat, akár azért, mert … Read moreHogyan tanítsd meg rá, hogy elfoglalja magát egyedül?

Nem azért haragszom, amit csináltál, hanem mert nem mondtad meg az igazat! – De tényleg?

Avagy mit kezdjünk a hazugsággal? Amikor a gyerekünk hazudik, azonnal megszólal a szülői vészjelzőnk, és pirosan villogni kezd. Ez a terület szinte mindenkinek vörös posztó, és általánosságban nagy az egyetértés abban, hogy erről azonnal le kell szoktatni. Mi lesz belőle különben később??? Ugyanakkor, bármennyire tűnik is egyértelműnek a hazugság morális megítélése, a valóságban a felnőtt … Read moreNem azért haragszom, amit csináltál, hanem mert nem mondtad meg az igazat! – De tényleg?

Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl – Átverés vagy varázslat?

Nehéz kérdés, hogy mit mondjunk az ünnepekről a gyerekeinknek. Ha vállasosak vagyunk, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért nem könnyű. Ráadásul a mesékből, az oviból és bölcsiből, a barátoktól és rokonoktól mind érkeznek történetmorzsák, amik jellemzően pont nem illeszkednek abba, amit mi mondtunk. Így jönnek a kétségek: Átverem a gyerekemet a Mikulással? Mikor kell … Read moreMikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl – Átverés vagy varázslat?

Könnyű a mikulással fegyelmezni – De érdemes is?

Így Mikulás környékén nagy a kísértés, hogy rá hivatkozzunk, amikor szemünk fénye nem úgy viselkedik, ahogy mi szeretnénk. Nagy az esély rá, hogy ha megemlítjük a hosszúszakállú pirosruhást, akkor azonnal jobb belátásra tér. De vajon mit tanul közben a világról? Ha a Mikulás csak a jó gyerekeknek hoz ajándékot, az azt jelenti, hogy vannak rossz … Read moreKönnyű a mikulással fegyelmezni – De érdemes is?

2 x 3″trükk”, amivel békésebbé teheted a dackorszakot

Nem szeretem, ha a Pozitív Fegyelmezés eszközeire mint trükkökre tekintenek, hiszen ezeknek a módszereknek egyáltalán nem az a célja, hogy a gyereket belemanipulálja abba, amit a szülő szeretne. Éppen ellenkezőleg! Ezeknek az eszközöknek az a célja, hogy hosszú távon fontos dolgokat tanuljon – kellemes mellékhatása lehet, ha eközben a gyerek azt csinálja, amit mi szeretnénk. … Read more2 x 3″trükk”, amivel békésebbé teheted a dackorszakot

5+1 eszköz, amit azonnal bevethetsz a testvérharcban

Ma nem jól reagáltam. Egyáltalán. Észleltem, hogy veszekszenek valami teljesen értelmetlen dolgon, még valamennyire magyaráztam is közben hogy nincs értelme, de közben valami mással foglalkoztam. Aztán amikor a nagy odaütött, azonnal robbantam. Aztán persze amint megnyugodtam, 1000 jobb megoldás jutott eszembe. Gondoltam összeszedek ötöt, és kiteszem a falra, mert amikor a nagy megüti a kisebbet, … Read more5+1 eszköz, amit azonnal bevethetsz a testvérharcban

Az öreg halász és az énhatárok meghúzása

Férj : A problémám a következő: nemrégiben kifogtam egy pontyot, aki azt mondta, teljesíti minden kérésemet. Magamtól nem tudtam, hogy mit kívánjak, így hazamentem a feleségenhez és elmeséltem, hogy mi történt. Ő kért egy nagyobb házat, szolgalókat meg sok pénzt, nagyon örültünk neki, de a feleségem azóta is újabb és újabb dolgokat kíván, és engem … Read moreAz öreg halász és az énhatárok meghúzása