Mi a Pozitív Fegyelmezés?

A Pozitív Fegyelmezés célja, hogy magabiztos, önálló, boldog felnőtteket neveljünk a gyerekeinkből, akik fel vannak vértezve a megfelelő szociális készségekkel és elegendő önbizalommal ahhoz, hogy megállják a helyüket az élet bármilyen területén.

A szemlélet pszichológiai alapjait Alfred Adler és tanítványa, Rudolf Dreikurs pszichiáterek fektették le, az ő munkásságukra építve dolgozta ki Dr. Jane Nelsen amerikai pszichológus, házassági, családi és gyermeknevelési tanácsadó, 7 gyermek édesanyja a Pozitív Fegyelmezés részleteit, ami a 15 nyelvre lefordított és már magyarul is elérhető Pozitív Fegyelmezés könyvben is megjelent. Adler szentül hitte, hogy a gyerekeknek elemi szükséglete, hogy kötődjenek a környezetükben élőkhöz. Újabb és újabb kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akiknek szoros a kapcsolata a családjukkal, szeretteikkel, környezetükkel kevésbé hajlamosak a rossz viselkedésre.

A Pozitív Fegyelmezés szemlélete széles eszköztárral ruházza fel a szülőket és pedagógusokat. Az eszköztárában azonban nem szerepelnek büntetésre, megfélemlítésre, megszégyenítésre épülő eszközök, minden módszer kölcsönösen tiszteletteljes és bátorító, és megfelel az alábbi öt kritériumnak:

1. Egyszerre érvényesül benne a kedvesség és határozottság.

2. Segíti a gyereket abban, hogy fontosnak érezze magát és érezteti vele, hogy hozzánk tartozik.

3. Hosszú távon hatékony.

4. Értékes életviteli és szociális készségeket tanít.

5. Ösztönzi a gyerekeket arra, hogy felfedezzék mire képesek, és hogy használják az őket érintő dolgokban a személyi erejüket és a problémamegoldó gondolkodásukat.

A Pozitív Fegyelmezés a fegyelmezésre, gyereknevelésre nem rendfenntartásként tekint, hanem tanításként, és hisz a példamutatás erejében. Nem csak a viselkedésre koncentrál, hanem a viselkedés mögött megbúvó érzéseket, gondolatokat és hiedelmeket is feltárja, és azokra reagál. Dicséret helyett biztatást, ösztönzést alkalmaz, ami az eredmény helyett az erőfeszítést és a fejlődést ismeri el, ezáltal hosszan tartó önbizalmat, kreativitást és kockázatvállalást ad a gyerekeknek. Beépítette a hatékony kommunikációs technikákat a pszichológiai kutatások eredményeit. Ezt a tudást okleveles oktatók adják át élmény alapú tanfolyamokon, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a hatékonyabb tanulás érdekében megtapasztald a helyzeteket a gyerek szemével, be is gyakorold az elsajátított eszközöket, és közben még jól is érezd magad!